Ecologisch gelooid? Hoe zit dat precies?
Je leest het wellicht vaker wanneer je op zoek bent naar een echt, natuurlijk schapenvacht. Ecologisch gelooid. Het klinkt in ieder geval goed, eerlijk, gezond en natuurlijk. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Wat houdt het in, wat zijn de voordelen en hoe worden de schapenvachten dan precies gelooid?
Schapenvacht Ecologisch
Ecologisch looien houdt in dat in de stappen die gebruikt worden om een schapenvacht te looien geen chemische stoffen worden gebruikt, waardoor de schapenvacht dus 100% natuurlijk blijft! WOOOL werkt alleen maar met partijen die Ecologische Looi-wijzen inzetten om zo eerlijke, natuurlijke vachten te kunnen aanbieden.
Schapenvacht Looien
Het looien van een schapenvacht is een natuurlijk, ambachtelijke proces welke enkele weken in beslag neemt. Ten eerste is het goed te vermelden dat de schapen, van waar WOOOL de vachten van aanbiedt, NIET zijn geslacht om de vacht. Schapenvachten zijn een restproduct van de vleesindustrie. Door het looien ontstaan schapenvachten die geschikt zijn voor de verkoop en waarmee deze dus een soort van ‘tweede leven’ krijgen!
Onder het looien wordt verstaan: het conserveren van een huid of vacht met behoud van de natuurlijke eigenschappen (wol, leer, zachtheid, kleur etc.). Het looiproces kan het beste beschreven worden in een aantal stappen:
1.Het Leer Verwijderen
Zodra de huiden en vachten binnenkomen bij de looierij dient zo snel mogelijk het vet van het leer verwijderd te worden om op deze manier rotting en kale plekken te voorkomen. Dit wordt gedaan door de dierenhuiden een aantal dagen in een grote bak met zout te leggen.
2. Een ECO Wassing
Hierna wordt gestart met de ECO wassing van de schapenvellen. In een grote looibak worden de deze gewassen met warm water en zeep om op deze manier zoveel mogelijk vuil te verwijderen.
3. Op naar de Ontvleesmachine!
Nu gaan de schapenvachten naar de ontvleesmachine waarbij alle achtergebleven vleesresten worden verwijderd, hierna worden de vachten opnieuw gewassen.
4. Het Voorkomen van Ontbinding
De schapenvachten zijn nu geheel schoon, maar om ontbinding te voorkomen worden de vachten ondergedompeld in een grote bak met zout, zuur en vet waardoor alle bacteriën worden gedood.
5. Drogen, drogen en nog eens drogen!
De schapenvachten dienen nu op een zo natuurlijke manier te worden gedroogd. Vaak worden deze uitgeperst door een droogmachine alvorens ze worden uitgehangen. Voordat ze helemaal droog zijn worden ze nog wel opgerekt zodat het leer goed soepel zal blijven. Het droogproces kan enkele dagen in beslag nemen.
6. Nog even Schuren en Kammen!
Als de vachten vervolgens helemaal droog zijn wordt de leerkant behandeld met een schuurmachine om deze zo egaal mogelijk te houden. De wol-kant wordt vervolgens behandeld met een soort kammachine.
7. Het verwijderen van het overtollige leer en… Klaar!
De laatste stap in het looiproces is om het overtollig leer netjes weg te snijden, zodat de schapenvachten een mooie maar natuurlijk vorm krijgen.
De schapenvachten zijn nu klaar voor de verkoop en kun je dan ook vinden in onze Shop!!
Of je nu op zoek bent naar een grijze, witte, bruine of IJslandse schapenvacht. WOOOL selecteert ook nog eens persoonlijk de allermooiste schapenvachten bij de looierij waardoor we altijd alleen de beste kwaliteit kunnen garanderen!!
Warm, Welcome, WOOOL!